Глава 07: Намален брой на сперматозоидите при мъжа: причини и лечение
Публикувано на: 05.08.2009г.

Защо влошените показатели на спермограмата притесняват мъжете?

Много инфертилни мъже са обсебени от своето количество сперматозоиди ‑ и това може да се превърне в голямо притеснение в техния живот. Запомнете, че истинският въпрос на мъжа с фертилни проблеми не е какво е количеството на моите сперматозоиди или каква е подвижността им и други подобни. Въпросът е в състояние ли са моите сперматозоиди да работят или не? Мога ли да имам бебе с моята сперма? Тъй като функцията на сперматозоида е да оплоди яйцеклетката, единственият директен начин да се отговори на този въпрос е да се направи IVF, за да се тества оплодителната способност. Това, разбира се, е твърде скъпо и непрактично за повечето хора, и по тази причина са разработени други функционални спермални тестове.

Главният проблем с всички тези тестове е, че те са индиректни ‑ няма много добра корелация между резултатите от теста, нивата на плодовитост и оплождането ин витро за всеки индивидуален пациент. Ето защо е толкова трудно да се направи прогноза за индивидуалния пациент въз основа на аномалия в резултата от спермалния анализ и затова  различните лекари дават също толкова широко вариращи тълкувания, базирани на еднакви спермограми.

Това наистина не е изненада, когато си помислим колко безкрайно е нашето невежество в тази област - след всичко ние дори не знаем колко е нормалното количество сперматозоиди! Докато ти се нуждаеш само от един добър сперматозоид за да се оплоди яйцеклетката, ние нямаме дори и един прост отговор на този основен въпрос! Макар и най-ниската граница на нормално съдържание да е 10 милиона прогресивно подвижни сперматозоиди за милилитър, запомнете, че това е средностатистическа стойност. Например много лекари са срещали в своята практика мъже с много ниско съдържание на сперматозоиди (от 2 до 5 милиона на милилитър), успели да станат бащи без лечение. В действителност, броят на сперматозоидите при мъже с доказана фертилност, подложили се на вазектомия с цел семейно планиране, имат количество на сперматозоидите вариращо някъде между 2 милиона и 300 милиона за милилитър. Това очевидно означава, че има значителни вариации при „фертилния” брой сперматозоиди и, следователно, заключенията са много трудни за лекаря (а още повече за пациента!).

В този смисъл трябва да разберем 2 важни концепции – "опитване определено време" и "фертилен потенциал на двойката". Ако броят на сперматозоидите е нисък, но сте опитвали за бебе по-малко от 1 година, по-добре е да опитвате поне година, тъй като 10 % от мъжете с ниско количество на сперматозоидите са успели да станат бащи в този период. Ако обаче сте опитвали повече от две години без успех, трябва да продължите напред и да направите нещо повече ‑ шансовете за спонтанно оплождане вече са много ниски. Запомнете, че лекарят не лекува просто "малък брой сперматозоиди”, той лекува пациенти!

Какво трябва да направи мъжът с малък брой сперматозоиди?

И така, какво да прави мъжът с малък брой сперматозоиди? За съжаление, няма метод за увеличаване на броя на сперматозоидите. Съвременният протокол за работа при мъжки  инфертилитет е базиран на броя нормокинетични сперматозоиди и на обикновен тест, наречен преживяемост на сперматозоидите. Сперматозоидите се измиват и тези, които са оцелели, се оценяват. Обработените сперматозоиди се поставят в специален разтвор в инкубатор за 24 часа, след което отново се оценяват. Ако има повече от 3 милиона подвижни сперматозоиди за 1 мл, това е успокоително. Ако обаче няма живи сперматозоиди след 24 часа, това означава, че те може би са функционално негодни. Лечението зависи от това колко ниско е нивото на сперматозоидите. Ако то е само умерено понижено (общият брой на подвижни сперматозоиди при еякулация е 20 милиона), това трябва да ни подскаже, че трябва да се увеличи фертилния потенциал на съпругата, а най-лесното лечение за мъжете със средно нисък брой сперматозоиди е стимулация на овулацията плюс вътрематочна инсеминация. Ако след като се направи това и се опитат 4 цикъла на лечение (4 е „магическо” число и за това повечето пациенти, които се опитват да забременеят чрез някакъв метод, правят 4 цикъла) и няма бременност, трябва да се премине към допълнителни възможности, като IVF или ICSI.

За мъже с брой на подвижни сперматозоиди повече от 5 милиона при еякулация, IVF трябва да бъде първото предложено лечение. Това трябва да ни позволи да определим дали сперматозоидите могат да оплодят или не яйцеклетката. Ако е отчетено оплождане, тогава пациентът има големи шансове да стане родител. Обаче ако броят на подвижните сперматозоиди е по-малък от 5 милиона или има пълен провал при оплождането при IVF, единственото възможно лечение е ICSI или микроинжектиране. ICSI е революционен подход към мъжкия фактор на безплодие и и обещава възможност за всеки мъж да има дете, независимо колко малък е броят на сперматозоидите.

Защо имам малко на брой сперматозоиди?

Ами това е отговор на въпрос за един милион долара – Защо имам малък брой сперматозоиди? За жалост в девет от десет случая лекарите не могат да отговорят на този въпрос и никакви тестове не могат да ни помогнат да разберем - това се нарича „идиопатична олигоспермия”, което означава „Един Бог бог знае! ” (с напредването на медицината се откриват все повече причини за мъжкото безплодие – бел.ред.). Съвременни изследвания показват, че причината някои мъже да имат малко на брой сперматозоиди е поради микроделеции на У-хромозомата. Това е скъп тест, който в момента е възможен само в изследователски лаборатории (у нас тестът е достъпен за рутинно приложение – бел.ред.) и това обяснява защо имаме толкова малко ефективни лечения за този толкова чест проблем! Ние не знаем дали малкият брой сперматозоиди не е свързан с физиката, общото състояние на здравето, диетите и честотата на сексуалните контакти. Тъй като да не се знае причината може да бъде много разочароващо, медицината има още много да учи и да разбира за мъжкото безплодие, което е сравнително пренебрегвана област днес.

Има ли връзка между малкия брой сперматозоиди и сексуалната ефективност?

Главната причина за мъжкото безплодие е проблем със сперматозоидите. Трябва да запомните, че това не е отражение на вашето либидо или сексуално мъжество. Понякога за мъжете с тестикуларна недостатъчност това е трудно за разбиране (но докторе, аз правя секс два пъти на ден! Как може да нямам сперматозоиди?). Причината за това е, че тестисите имат две функционални отделения. В едното отделение, семенните извити каналчета, се произвеждат сперматозоиди. В другото отделение, „интерстициално пространство” или това е тъканта между каналчетата, са разположени Лайдиговите клетки, произвеждащи мъжкия полов хормон тестостерон, който отговаря за мъжката сексуална активност. Докато каналчетата могат да бъдат лесно повредени, то Лайдиговите клетки са много по-устойчиви на увреждания и ще продължат да функционират нормално при голяма част от пациентите с тестикуларна недостатъчност.

Ето защо диагнозата малко количество сперматозоиди може да се възприеме като удар по егото на мъжа - това е съвсем неочаквано, защото няма никаква връзка с други симптоми или оплаквания. Мъжете реагират различно - но като цяло чувствата включват гняв към съпругата и лекаря; възмущение от това, че трябва да участват в тестовете за безплодие и лечението, тъй като те смятат, че да имат бебе е „женска работа”; загуба на самочувствие; и временна сексуална дисфункция, като например загуба на сексуално желание и слаба ерекция. Много мъже също така се чувстват виновни, че поради техния медицински проблем те лишават съпругата си от удоволствието на бременността. За нещастие, социална подкрепа за безплодния мъж практически не съществува и той е принуден да продължи смело напред и да покаже, че не го интересува. Тъй като той е мъж, не му е позволено да показва емоциите си. Очаква се той да даде рамо, на което да поплаче съпругата му, а той трябва да се научи да плаче сам. И помнете, че копнежът за бащинство може да бъде биологично толкова силен, колкото копнежът за майчинство - и ние трябва да спрем да третираме безплодните мъже като второкачествени хора.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: mimcheto_85